Μόνος ολομόναχος




Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Τα παπαγαλάκια και το Ναύπλιο


Άκουσα κάποιους να μιλάνε για την "έξυπνη" διαφήμιση με τα πράσινα παπαγαλάκια που φοβίζουν με στριγγιές φωνές ένα μικρομεσαίο έμπορο.
Εγώ δεν βρίσκω τη διαφήμιση αυτή ούτε έξυπνη, ούτε ότι θα βοηθήσει την Κυβέρνηση.
Αντίθετα τη βρίσκω άκρως μικροαστική και ενδεικτική του τι εστι Νέα Δημοκρατία και γιατί δεν είμαι φίλος της.
Είναι πράγματι γεγονός ότι στην Ελληνική τηλεόραση υπάρχουν οι γνωστοί καταστροφολόγοι και εραστές της δυστυχίας του άλλου προκειμένου να ανέβουν τα ποσοστά θεαματικότητας και κατά συνέπεια οι αμοιβές των τηλεστάρ.
Είναι επίσης γεγονός ότι στην Ελληνική πολιτική σκηνή οι εκάστοτε κυβερνώντες τα βλέπουν όλα θαυμάσια και οι εκάστοτε Ιζνογκούντ όλα μαύρα.
Από εκεί και πέρα όμως έχουμε μια πολιτική διαφήμιση που ουσιαστικά παραβλέπει τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας και τους ανθρώπους υποκείμενα των οικονομικών δραστηριοτήτων, παραβλέπει τους μισθωτούς, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους νέους και άνεργους και επικεντρώνει σ΄έναν μικρομεσαίο έμπορο, που τον βλέπει η Ν.Δ. ως το τυπικό δείγμα της ραχοκοκκαλιάς των οπαδών της. Και τελικά τον εμφανίζει τον άνθρωπο αυτόν, που αδιαμφισβήτητα υφίσταται κάποιες μικρές ή μεγάλες συνέπειες της κρίσης, να ξεκλειδώνει το μαγαζάκι του και ξαφνικά να απομακρύνεται από τα φρικτά παπαγαλάκια και ως εκ θαύματος να βρίσκεται σε ένα όμορφο γαλάζιο περιβάλλον, προστατευμένος στις αγκάλες της μεγάλης συντηρητικής παράταξης. Μία τουλάχιστον ανατριχιαστική μικροαστική ιστορία.
Το Ναύπλιο λόγω της γειτνίασης του με την Αθήνα και της ομορφιάς του δεν έχει βιώσει ακόμα όλο το μέγεθος της οικονομικής κρίσης. Όμως είναι άκοσμη αν όχι λίαν προσβλητική η διαφήμιση για έναν έμπορο και της πόλης μας, που, ξεκλειδώνοντας το κατάστημά του, αντί να βρεθεί στο όμορφο γαλάζιο περιβάλλον αντιμετωπίζει μείωση του τζίρου, επιταγές που τρέχουν , προγράμματα ΤΕΜΠΕ που πρέπει να παρακαλέσει για να τα πάρει και δεν τα παίρνει, πιστωτές και προμηθευτές που πιέζουν για πληρωμές, εφορίες και κλεισίματα παρελθόντων ετών, νέους φόρους επί των ακινήτων κλπ.
Το είχα πει και παλαιότερα. Μια βόλτα έστω και στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου αποδεικνύει ότι πολλά καταστήματα παραμένουν ξενοίκιαστα, και μάλιστα σε μια πόλη που λίγο την έχει κτυπήσει η κρίση. Κατά τα άλλα οι άνθρωποι ασχολούνται με παπαγαλάκια και όμορφα γαλάζια καταστήματα και ταυτόχρονα κάνουν τους προσβεβλημένους επειδή ο Καστοριάδης τους είπε από εκεί που βρίσκεται ότι η πολιτική τους είναι βάρβαρη.

1 σχόλιο:

  1. Ο Σωκράτης εκφράζεται στην Πολιτεία εναντίον του θεάτρου με το σκεπτικό ότι μία θεατρική παράσταση αναπαριστά ψεύτικα γεγονότα. Για το λόγο αυτό σύμφωνα με το Σωκράτη το Θέατρο δεν μπορεί ποτέ να βοηθάει στην προσέγγιση της αλήθειας (την οποία κατά το Σωκράτη πρέπει όλοι να ψάχνουμε).

    Το επιχείρημα του δεν είναι για πέταμα. Παρ΄όλα αυτά και η κοινωνία και εγώ προσωπικά έχουμε δεχθεί (για διάφορους άλλους λόγους) ότι και το θεάτρο μπορεί να είναι θετικό αλλά και αλλά πράγματα όπως οι διαφημίσεις μπορούν να είναι αποδεκτές. Είναι αποδεκτές μέχρι και οι διαφημίσεις που είναι κατα το Σωκράτη ψεύτικες... Δηλαδή προβάλλονται άνθρωποι που υποκρίνονται.
    Προσωπικά εγώ το έχω αποδεχτεί και δε με ενοχλεί ούτε να βλέπω χαρούμενους, υποτίθεται, ανθρώπους που πίνουν κόκα κόλα, ούτε χαρούμενους ανθρώπους που οδηγούν ωραία αυτοκίνητα και ούτε χαρούμενες γυναίκες που σφύζουν απο χαρά, επειδή έχουν τη σερβιέτα allways να τις προσέχει... Δεν το δέχομαι όμως για την πολιτική είναι ένα όριο δικό μου δεν ξέρω αν το ακολουθεί κάποιος αλλος... Δεν έχω αντίρρηση τα πολιτικά κόμματα να διαφημίζονται έχω όμως απόλυτη αντίρρηση αν στις διαφημισείς τους χρησιμοποιούν ηθοποιούς δηλαδή άτομα που υποκρίνονται μια κατάσταση που για κάποιο ανεξήγητο λόγο έχει σχλεση με εμάς τους πραγματικούς πολίτες...

    ΥΓ ευχαριστώ για την ευκαιρία να κάνω αυτό το σχόλιο. Έλεγα να κάνω δική μου ειδική αναάρτηση, αλλά αφού μου έδωσες την ευκαιρία να εκφραστώ από εδώ, την άδραξα...
    Α και χρόνια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή