Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Μουσικό φεστιβάλ Ναυπλίου

Σε προηγούμενη ανάρτησή μου για τη βραδιά των μουσείων ο pelerin έκανε ένα αξιόλογο σχόλιο που ίσως θα πρέπει να το διαβάσετε. Μεταξύ των άλλων βέβαια έκανε και την κριτική του σ΄εμένα. Είπε λοιπόν τα εξής "...Αδικείς λίγο τον Δήμο βέβαια γιατί τουλάχιστον έχει το φεστιβάλ Ballantine's του Ιουνίου. Τέτοιες εκδηλώσεις σπανίζουν στην Ελλάδα από τους ΟΤΑ. Οι περισσότεροι αναλώνονται σε συναυλίες της Βανδή κλπ....".
Θα μιλήσω λοιπόν για το Φεστιβάλ Ναυπλίου (όχι Ballantine's πού ήταν απλώς ο πρώτος χορηγός).
Εάν γινόταν ένα δημοψήφισμα στην πόλη του Ναυπλίου με ερώτημα εάν θα πρέπει ο Δήμος μας να καταβάλλει κατ΄έτος ένα σεβαστό χρηματικό ποσό για τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ κλασικής μουσικής, πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ναυπλιωτών θάταν αρνητική. Όμως εγώ, ως αιρετικός και υπέρ των μειοψηφιών είμαι αντίθετος με την πλειοψηφία και συμφωνώ με τον Pelerin ότι τέτοιες εκδηλώσεις σπανίζουν στην Ελλάδα από τους ΟΤΑ και ότι οι περισσότεροι αναλώνονται σε συναυλίες της Βανδή κλπ.
Όμως ως πραγματικός αιρετικός έχω και άλλα "αλλά" να σας πω.
Ο Δήμος μας χρωστάει ένα πολύ σεβαστό ποσό για το φεστιβάλ Ναυπλίου από τα προηγούμενα χρόνια.
Ποτέ το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου δεν έχει ασχοληθεί με το σημαντικό αυτό μουσικό γεγονός, πέραν του να ορίζει μια επιτροπή για τα γραφειοκρατικά.
Η ΔΕΠΑΝ στην οποία συμμετέχω από τον Ιανουάριο του 2009 δεν έχει συζητήσει για το φεστιβάλ.
Κάθε δημοτικός σύμβουλος παίρνει από καμία 20ριά προσκλήσεις για το φεστιβάλ για να τις μοιράσει στους φίλους του εδώ και εκεί. Έτσι βέβαια δεν πάει μπροστά το γεγονός.
Η όλη διοργάνωση οφείλεται στην προσφορά ενός ατόμου (Βακαρέλη) και της εταιρίας που διοργανώνει το φεστιβάλ.
Η παντελής αδιαφορία της δημοτικής αρχής για το ωραίο αυτό μουσικό γεγονός έχει ως συνέπεια να μην μπορεί η πόλη και οι κάτοικοι να αποκομίσουν τα οφέλη που θάπρεπε.
Είμαστε μέσα Μαίου και ακόμα δεν υπάρχει πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις του επόμενου μηνός.
Ο ιστότοπος του φεστιβάλ αναφέρει ακόμα και σήμερα μόνον τις εκδηλώσεις του προηγούμενου χρόνου!
Οι λάτρεις της κλασσικής μουσικής και Έλληνες, αλλά κυρίως οι ξένοι δεν έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν την παρακολούθηση του φεστιβάλ, αφού ουδείς γνωρίζει ποιος θα παίξει, πότε και πού.
Σαν φίλοι του φεστιβάλ αναφέρονται ντόπιοι παράγοντες, που ούτε φίλοι της κλασσικής μουσικής είναι ούτε καν παρακολουθούν τις εκδηλώσεις. Από την άλλη αγνοούνται φίλοι που είναι παρόντες σε όλες τις εκδηλώσεις.
Στις παραστάσεις το 90% των ακροατών έχουν μπει με προσκλήσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ελάχιστοι που πληρώνουν να θεωρούνται τουλάχιστον .....
Τί να κάνω λοιπόν φίλε pelerin. Να δώσω συγχαρητήρια σε άτομα της δημοτικής αρχής που άριστα γνωρίζω ότι ελάχιστα προσφέρουν εάν δεν αποτελούν βαρίδια για τις εκδηλώσεις;
Για ένα είμαι βέβαιος. Εάν δεν ήταν το Ναύπλιο, με τις ομορφιές του, τη θέση του, τα κάστρα του, οι διοργανωτές του φεστιβάλ θα είχαν αποπλεύσει για άλλες πολιτείες. Πιο προοδευτικές και πιο φιλικές σε ποιοτικά γεγονότα.

2 σχόλια:

  1. @ Καράπαυλο,

    Δεν ξέρω λεπτομέρειες για το πως αντιμετωπίζεται το φεστιβάλ Ναυπλίου από τον Δήμο, αλλά φυσικά μπορώ να μαντέψω και εσύ, από μέσα, τα περιγράφεις καλύτερα. Γι'αυτό είπα αδικείς ΛΙΓΟ τον δήμο.

    Φαντάσου όμως πως θα ήταν, αν δεν υπήρχε ο Βακαρέλης, και στη θέση του υπήρχε συναυλία της Βανδή στο Παλαμήδι, της Γλυκερίας στον Αη Γιώργη και του Ρέμου στο Μπούρτζι. Ανατριχίλα!!!

    Μάθε πως χρησιμοποιεί τα λεφτά του ΕΟΤ η Νομαρχία. Θα είναι αποκαλυπτικό για το τι concept έχουν για τον τουρισμό στο Ναύπλιο και την Αργολίδα ευρύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρχικά καλησπέρα σας. Βρήκα τό blog σας ψάχνοντας νά βρώ τό πρόγραμμα τού φεστιβάλ. Θά ήθελα νά προσθέσω κάποιες σκέψεις γιά τό φεστιβάλ - σάν παρατηρητής αλλά καί σάν κάποιος πού κατάγεται από τό Ανάπλι καί τό λατρεύει.

    Εχουν στά χέρια τους ένα διαμάντι καί τό σνομπάρουν. Δέν επενδύουν ούτε μιά ώρα από τή ζωή τους σέ αυτό. Ως πότε ο κος Βακαρέλης θά αντέχει νά τό τρέχει ?

    Αλλα μέρη (βλέπε Σύρος) εξίσου όμορφα κάνουν τήν προσπαθειά τους καί θά κερδίσουν τήν προτίμηση τού κόσμου.

    Εχουμε τόν τόπο (ονειρικός), έχουμε τήν ιστορία, τά κτήρια, τήν ευκολία πρόσβασης, τόν σωστό καί ικανό άνθρωπο - μετά από τόσα χρόνια θά μπορούσαμε νά έχουμε ένα φεστβάλ κλασσικής μουσικής ισάξιο μέ πολλά κεντροευρωπαικά.

    Αλλά γιά τό μόνο πού νοιάζονται οι ντόπιοι είναι νά χρεώνουν τήν διαμονή τά διπλά εκείνες τίς μέρες.

    Τί κρίμα - τί ξόδεμα ευκαιρίας. Χαμένοι στήν στενότητα τόύ κουστουμιού τους. Καί δέν είναι μόνο τό φεστιβάλ. Καμία αξιοποίηση τών πολλαπλών δυνατοτήτων πού παρέχει η πόλη. Είδη 'λαικής ' τέχνης, κομπολόγια καί πέρα τούτου μηδέν.

    Αλλά τό φεστιβάλ αντιστέκεται καί κάθε χρόνο οι εμπνεύσεις του κου Βακαρέλη τού δίνουν ακόμα μιά ανάσα.

    Αυτά καί ευχαριστώ γιά τήν φιλοξενία καί ανοχή σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή