Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Η βραδιά των Μουσείων. Τέταρτο σχόλιο

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας διασύνδεσης των μουσείων και των χώρων πολιτισμού στην πόλη μας;
Όλοι οι χώροι βρίσκονται σε απόσταση ολίγων λεπτών με τα πόδια μεταξύ τους και η μετακίνηση από τον ένα στον άλλο είναι πανεύκολη.
Στεγάζονται σε εκπληκτικά κτήρια. Το Αρχαιολογικό στη Βενετσιάνικη Αρμερία, η Δημοτική Πινακοθήκη στο Βουλευτικό, το Λαογραφικό σ΄ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό και το Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης σ΄ένα πανέμορφο κτήριο. (Παρένθεση:Η ανακαίνιση του κτηρίου αυτού θεωρώ ότι είναι το σπουδαιότερο έργο που έγινε από την παράταξη του πατριάρχη Τσούρνου και του διαδόχου Χαραμή)
Η μετάβαση από τον έναν χώρο πολιτισμού στον άλλον σε οδηγεί και σε άλλους χώρους και κτήρια που έχουν σημαδέψει την νεώτερη ιστορία μας, έτσι ώστε με την κατάλληλη σήμανση, να βρεθεί ο επισκέπτης των διασυνδεδεμένων πολιτιστικών χώρων μέσα σ΄ένα τεράστιο ανοιχτό μουσείο.
Και τελειώνω με ένα σχόλιο για τη δημοτική πινακοθήκη.
Έχει αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη της.
Έχουν τοποθετήσει έναν υπάλληλο, ο οποίος παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του δεν μπορεί να κάνει πολλά. Η επισκεψιμότητα του χώρου είναι μικρή. Τα αξιόλογα έργα τέχνης που φιλοξενεί και οι κορνίζες χρειάζονται συντήρηση. Η επιτροπή για την Δημοτική Πινακοθήκη που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια έχει καταργηθεί. Ουδείς από τη δημοτική αρχή ενδιαφέρεται, έστω και στο ελάχιστο. Υπάρχει μια αξιόλογη συλλογή από αφίσσες του Εθνικού Θεάτρου στην αποθήκη και κανείς αρμόδιος δεν ενδιαφέρεται να αναδείξει. Ουδείς ενδιαφέρεται και για τον εμπλουτισμό της συλλογής. Με λίγα λόγια μία από τα ίδια και με όλα τ΄άλλα θέματα του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου