Μόνος ολομόναχος




Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Επιχορηγήσεις στα αθλητικά σωματεία

Είχα βαρεθεί να ακούω και να ξανακούω κάτι που η παράταξή μας επί χρόνια επαναλάμβανε χωρίς να εισακούεται. Δεν μπορούμε, λέγαμε, να επιχορηγούμε τα σωματεία της πόλης χωρίς κάποια κριτήρια και χωρίς να κάνουμε μια συνολική κατανομή. Τόσα χρόνια, όποιος προλάμβανε, όποιος είχε καλές σχέσεις, έπαιρνε. Οι άλλοι έμεναν πίσω. Κάποιοι είχαν χρόνια να πάρουν την οποιαδήποτε επιχορήγηση παρά τις αθλητικές επιτυχίες που είχαν.
Επιτέλους φέτος τα πράγματα διορθώθηκαν.
Για πρώτη φορά στην ιστορία έγινε από το δημοτικό σύμβουλο Δ. Κωστούρο πίνακας όπου συμπεριλήφθηκαν τα σωματεία που ζήτησαν επιχορήγηση και έγινε μια όσο το δυνατόν δίκαιη κατανομή των ποσών των επιχορηγήσεων.
Δύο θέματα για να γκρινιάξω και λίγο:
Τα σωματεία, που δεν άκουσαν ή δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση δεν συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο. Αθλήματα, όπως η πετοσφαίριση, ο κλασσικός αθλητισμός, η ιστιοπλοΐα, η αντισφαίριση έμειναν εκτός επιχορηγήσεων. Εκτός επιχορηγήσεων έμειναν και τα μικρά σωματεία του ποδοσφαίρου που υπηρετούν τον ερασιτεχνικό κυρίως αθλητισμό. Ελπίζω ότι η δέσμευση ότι όλοι αυτοί θα συμπεριληφθούν και θα λάβουν επιχορήγηση σε μια επόμενη φάση θα γίνει πραγματικότητα.
Και το δεύτερο θέμα που θάθελα να θίξω. Αναφέρομαι σε ένα παραλογισμός. Ο Δήμος Ναυπλίου επιχορηγεί τα σωματεία και καλά κάνει. Επιχορηγεί και το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο και καλά κάνει. Και έρχεται το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο, που επιχορηγείται από το Δήμο και χαρατσώνει τα σωματεία και παίρνει πίσω αυτά που τους έδωσε ο Δήμος. Βγάζετε νόημα;

3 σχόλια:

  1. Κώστα θα συμφωνήσω μαζί σου, εν μέρει όμως γιατί το θέμα δεν είναι τόσο απλό.

    Πρώτα πρώτα όντως η κατανομή έτσι όπως έγινε δείχνει δίκαιη, τουλάχιστον όσον αφορά αυτούς που έκαναν αίτημα. Όμως για να έχουμε καλύτερη εικόνα θα έπρεπε να γνωρίζουμε επακριβώς, τι επιχορηγήσεις (κρυφές η φανερές) έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και σε ποιους. Γιατί μπορει δίκαια να μοιράζουμε τα λεφτά φέτος, αλλά αν δέκα χρόνια τώρα ΔΕΝ τα μοιράζαμε δίκαια θάπρεπε να αποκαταστήσουμε τη ζημιά.

    Παρακάτω. Λες ότι "έμειναν έξω κάποιοι" και αναφέρεις τα "μικρά σωματεία ποδοσφαίρου" , το τέννις κλπ. Εδω θα πρέπει να πω πως κάπου φάσκεις και αντιφάσκεις, γιατί προ καιρού έλεγες για συνενώσεις και τώρα λες να ενισχύσουμε τον κατακερματισμό. Αλλά τέλος πάντων. Σημασία έχει να δούμε και πως λειτουργεί το κάθε σωματείο, τι υπηρεσίες προσφέρει σαν σωματείο, τι συνδρομές εισπράτει, τι δύναμη αθλητών έχει, πόσο χρησιμοποιεί τους δημοτικούς χώρους κλπ.

    Εδω θα πρέπει να αναφέρω, αν δεν το γνωρίζεις, καταγγελία που έχει γίνει στο ΔΑΚΝ για στρέβλωση του ανταγωνισμού από υπηρεσίες που προσφέρονται και οι οποίες δεν συνάδουν με τη χρηστή λειτουργία των σωματείων.

    Τώρα όσον αφορά την εισφορά στο στάδιο, φαντάζομαι ότι αναφέρεσαι κύρια σε αυτές των κολυμβητικών σωματείων που όντως είναι μεγάλες και στην ουσία μηδενίζουν την επιχορηγηση. Εδώ τις ευθύνες να ψάξουμε να τις βρούμε , όχι απλά σε μια απόφαση της διοίκησης του ΔΑΚΝ, αλλά στην κακοδιαχείριση των τελευταίων χρόνων που έχει ως αποτέλεσμα όχι απλά να μην φτάνουν τα χρήματα να λειτουργήσει το κολυμβητήριο, αλλά η μεγάλη πισίνα να κλείνει δυο μήνες και η μικρή να αγνοείται η τύχη της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εγώ με τη σειρά μου θα συμφωνήσω μαζί σου. Αυτά όμως που θέτεις, και ορθά, είναι κάποια από τα ουσιαστικά προβλήματα του αθλητισμού στην πόλη μας, τα οποία οι αρμόδιοι τα ξεχνούν. Οι λύσεις σε αυτά δεν μπορούν να δοθούν από μια συντηρητική δημοτική αρχή. Τα θέματα σε συντομία: Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου και ο ρόλος του. Μαζικός αθλητισμός και ποιος τον οργανώνει. Ιδιωτικά γυμναστήρια. ΔΑΚΝ και τα προβλήματα των γηπέδων. Αθλητικοί χώροι στις γειτονιές. Το κόστος για να μπορούμε εμείς και τα παιδιά μας να αθλούμαστε. Αθλητικά σωματεία και ο ρόλος τους.
    Ολα αυτά και κάποια άλλα συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα για τον αθλητισμό.
    Εγώ δεν αναμένω πολλά από την παρούσα δημοτική αρχή. Ομως έστω και αυτά τα λίγα που γίνονται θετικά είναι. Για τα επιπλέον θεωρώ αναγκαία την καταδίκη των συντηρητικών και αντιδραστικών πολιτικών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. είναι προφανές ότι συμφωνούμε. και επομένως και η πρόσφαη οικονομική ενίσχυση δεν είναι παρά μια ασπιρίνη στον άρρωστο. και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τον οποιονδήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή