Μόνος ολομόναχος




Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

πριν αλέκτωρ φωνήσαι

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που σας ανέφερα ότι οι δημοτικοί μας άρχοντες είναι μακρυά νυχτωμένοι και έχουν συντάξει και ψηφίσει έναν προϋπολογισμό που δεν τους βγαίνει από πουθενά, όταν σήμερα με συνέντευξή του ο κ. Κωστόπουλος της ALPHA BANK, ήλθε να επιβεβαιώσει ότι φέτος θα εισπράξουν οι μέτοχοι της τράπεζάς του και κατά συνέπεια και ο μεγαλομέτοχος Δήμος Ναυπλίου ένα πολύ μικρό ποσό.
Ομως οι φωστήρες μας, που δυστυχώς οι Αναπλιώτες τους επέλεξαν να μας διοικούν ακόμα δυο χρόνια βρίσκονται κυριολεκτικά στον κόσμο τους. Δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να προετοιμάσουν την πόλη στη νέα κατάσταση του 2009.
Ιδού λοιπόν ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη Κωστόπουλου στο ΒΗΜΑ.

- Η αγορά αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα ετήσια αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών. Τι πρέπει να περιμένει;

«Για πρώτη φορά εφέτος, ύστερα από πολλά χρόνια, το ενδιαφέρον απομακρύνεται από τους ρυθμούς ανάπτυξης και την κερδοφορία των τραπεζών και εστιάζεται αποκλειστικά στην υγεία του ισολογισμού, δηλαδή τη ρευστότητα, την επάρκεια των κεφαλαίων και την επάρκεια των προβλέψεων. Το μήνυμα από την αγορά τους τελευταίους μήνες είναι ξεκάθαρο: αποτυπώστε τα μεγέθη σας με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να εξαγάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα για την υγεία των τραπεζών. Μόνο έτσι θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι τα στοιχεία του ισολογισμού αντικατοπτρίζουν τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα. - Δηλαδή θα δώσετε έμφαση στις προβλέψεις, κάτι που αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα εννεαμήνου καθώς η Αlpha Βank διαφοροποιήθηκε από τις άλλες τράπεζες αυξάνοντας κατακόρυφα τις προβλέψεις για επισφάλειες;


- Τι σημαίνει αυτό;

«Οπως σας είπα, η επάρκεια των προβλέψεων και των κεφαλαίων καθίσταται το κύριο μέτρο υγείας μιας τράπεζας υπό τις παρούσες συνθήκες. Στην Αlpha Βank αποφασίσαμε να φύγουμε από την απολογιστική λογική που επιβάλλουν τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, δηλαδή στην ουσία τη λήψη προβλέψεων “κατόπιν εορτής”, και να ενεργήσουμε προληπτικώς ενισχύοντας τις προβλέψεις μας. Εδώ επιτρέψτε μου να είμαι απόλυτος: τα επόμενα τρίμηνα πρόκειται να δούμε ουσιαστική επιδείνωση των δανείων, είτε αυτά αφορούν επιχειρήσεις είτε ιδιώτες. Και αυτό σας το λέει κάποιος από μια τράπεζα που έχει τη συνετή διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου στο αίμα της. Ετσι, σε αυτό το περιβάλλον επιδείνωσης των επισφαλειών θεωρούμε φρόνιμο σε μια χρονιά υψηλής κερδοφορίας να αυξήσουμε σημαντικά τις προβλέψεις για ολόκληρο το έτος σε επίπεδα αισθητά άνω του 1% επί των δανείων μας, το οποίο ανταποκρίνεται και στο επίπεδο των προβλέψεων που διενεργούσαν οι ελληνικές τράπεζες τα τελευταία 30 χρόνια. Με την ενέργεια αυτή αφενός κτίζουμε αναχώματα αν τα πράγματα εξελιχθούν πιο άσχημα από ό,τι περιμένουμε και αφετέρου δείχνουμε εμπράκτως στην αγορά ότι θα βγούμε νικητές από την επερχόμενη κρίση. Σε αυτή την ενέργεια έχουμε αρωγό την κεντρική τράπεζα και ελπίζουμε ότι και άλλες τράπεζες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μας για το καλό του συστήματος».

- Δεν θα διστάζατε, δηλαδή, να εμφανίσετε και ζημιές το τέταρτο τρίμηνο του 2008;

«Γιατί όχι; Εφόσον η χρονιά αυτή έχει τρία κερδοφόρα τρίμηνα, γιατί να μην αποτυπώσεις στο τέταρτο τρίμηνο τη μετάβαση στο νέο καθεστώς προβλέψεων και να ξεκινήσεις καθαρός το 2009;».

- Οι προβλέψεις αυτές δεν μειώνουν την κερδοφορία σας και τη δυνατότητα καταβολής μερίσματος;

«Παρά τις αυξημένες προβλέψεις, η Αlpha Βank είχε το 2008 κερδοφορία τέτοια που να μας επιτρέπει την καταβολή μικρού μερίσματος στους μετόχους μας. Για εμάς το μέρισμα έχει ουσιαστική διάσταση, αφού για τους χιλιάδες έλληνες ιδιώτες μετόχους το εισόδημα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στον προγραμματισμό των οικονομικών τους. Επιπλέον, έχει και συμβολική σημασία, καθώς είμαστε η μόνη ελληνική εισηγμένη επιχείρηση που καταβάλλουμε μέρισμα ανελλιπώς από το 1948, μετά τον Β Δ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πιστεύω λοιπόν ότι η διανομή ενός κατάλληλου για τις περιστάσεις μερίσματος θα συμβάλει στη συνοχή του συστήματος, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των ελλήνων μικρομετόχων, οι οποίοι στηρίζουν μαζικά τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές τους τελευταίους μήνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου