Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Η εν αγροίς παραγωγή

Μια επαρχιακή πόλη είναι παράλυτη αν δεν υπάρχει μια σχέση αλληλεξάρτησης και αλληλοσεβασμού με την αγροτική ενδοχώρα της. Φίλοι μου, πιστεύω ότι έχουμε υποχρέωση να ενδιαφερόμαστε, ως αστική κοινωνία, με το τί συμβαίνει γύρω μας.
Εχουμε την τύχη να ζούμε σ΄ έναν τόπο ευλογημένο. Πρέπει όμως την τύχη μας να την εκμεταλλευθούμε. Εχουμε τα εδάφη, το κλίμα, τα νερά, την απόσταση από την μητρόπολη, ώστε να αναπτύξουμε τη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή μας.
Ας ξεχάσουμε τη μονοκαλλιέργεια, την αλόγιστη χρήση του νερού, των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων. Ας επιχειρήσουμε την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Εχουμε τη δυνατότητα να γίνουμε ο ποιοτικός φρουτόκηπος και λαχανόπηπος της Αθήνας.
Με τέτοιο στόχο, πρέπει να προχωρήσουμε σε αγροτικές διεκδικήσεις.
Και το επαρχιακό κέντρο, η πόλη κέντρο της αγροτικής ενδοχώρας , το αστικό δίπολο της Αργοναυπλίας πρέπει να παίξει το ρόλο του.
Μερικές ιδέες: Διαφήμιση και πολιτικές προώθησης της πρωτογενούς παραγωγής μας. Βιολογικά προϊόντα στα σχολεία μας. Σημεία πώλησης χυμών μέσα στις πόλεις για τους επισκέπτες και ντόπιους. Διαφήμιση στους ξέντους της μεσογειακής και μυκηναϊκής διατροφής. Πολιτικές προώθησης των ντόπιων συνταγών (Ελληνικών, Τούρκικων και Αρβανίτικων), με χρήση προϊόντων της Αργολικής γης. (ας σκεφτείτε και σεις καμιά ιδέα και γράψτε την σε σχόλιο από κάτω, δεν μπορώ να τα φανταστώ και όλα).
Η βοήθεια του κέντρου στην ενδοχώρα του, αναπόφευκτα θα δημιουργήσει αντίρροπες θετικές επιρροές. Η Αργοναυπλία θα ξαναγίνει το σημείο αναφοράς των κατοίκων των χωριών. Αναπόφευκτα τα κέντρα των πόλεων θα βοηθηθούν. Ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, το εμπόριο, και όχι μόνον η διασκέδαση θα έχουν αναφορά όχι μόνον στους Ναυπλιώτες και στους Αργείτες, αλλά σ΄ έναν ευρύτερο πληθυσμό της περιοχής.
Οι πολιτικές της αριστεράς επομένως πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα και σε αιρετικές πολιτικές του αύριο, που όμως κατ΄ουσία μας έρχονται από το ποιοτικό παρελθόν μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου