Μόνος ολομόναχος




Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα

Τα έβαλαν οι σημερινοί διοικούντες τη δημοτική αρχή με τους προηγούμενους στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο με αφορμή το θέμα του Γηροκομείου Ναυπλίου. Τους κατηγόρησαν για σκάνδαλα, για οφειλές για κακοδιαχείριση και άλλα πολλά.
Το μόνο βέβαια που ξέχασαν είναι ότι στην ουσία οι ίδιοι κυβερνούσαν και τότε και οι ίδιοι με μερικές αλλαγές και προσθαφαιρέσεις έχουν το πάνω χέρι και σήμερα.
Όχι, ξέχασαν επίσης να πουν ότι τα περισσότερα από αυτά που λένε σήμερα για να κατηγορήσουν τους χθεσινούς ηγέτες και ουσιαστικά τους εαυτούς τους, οι μόνοι που τα λέγανε τότε ήμασταν εμείς. Αλλά τότε όλοι μαζί και οι σημερινοί και οι χθεσινοί μας λοιδορούσαν.
Εξηγούμαι και ενθυμούμαι.
1986 και 1990 και 1994. Τις δημοτικές εκλογές τις κερδίζει ο συνδυασμός της Ναυπλιακής εξόρμησης. Δήμαρχος εκλέγεται ο Τσούρνος και δημοτικοί σύμβουλοι μεταξύ των άλλων οι Μπαρού και Χαραμής. Στις εκλογικές αναμετρήσεις του 1990 και 1994 συμμετέχει το εναλλακτικό ψηφοδέλτιο της Πρωτοβουλίας και εκλέγει έναν δημοτικό σύμβουλο. Οι νεαροί μηχανικοί Αναγνωσταράς και Γραμματικόπουλος διορίζονται κάποια στιγμή από τον Τσούρνο ως μηχανικοί της ΔΕΥΑΝ και του Δήμου. Ο Τσούρνος στη μέση της θητείας του παραιτείται για να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής. Με υποστήριξη του Τσούρνου ο συνδυασμός της Ναυπλιακής εξόρμησης αποφασίζει να κάνει δήμαρχο το Χαραμή
1998 Στις δημοτικές εκλογές αντίπαλοι είναι ο δήμαρχος Χαραμής, ο πρώην δήμαρχος Τσούρνος που δεν έγινε βουλευτής και θέλει να ξαναγίνει Δήμαρχος, ο Μπαρού που θέλει να γίνει δήμαρχος στη θέση των προηγούμενων δύο, ο Τσιόδρας ως κομματικός υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και κάνει σφοδρή πολιτική κατά Χαραμή και Τσούρνου, ως δύο όψεων του ίδιου νομίσματος , η Πρωτοβουλία, ενώ εμφανίζεται και ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Τις εκλογές τις κερδίζει στο δεύτερο γύρο ο Χαραμής. Ο Τσούρνος έρχεται δεύτερος και εκλέγεται ως δημοτικός σύμβουλος ο πρώην υπάλληλος της ΔΕΥΑΝ και γιος του συνεταίρου του Τσούρνου Π. Αναγνωσταράς και ως πρώτος επιλαχών ο Γραμματικόπουλος. Ο Ανυφαντής εκλέγεται με το ψηφοδέλτιο Τσιόδρα. Η Πρωτοβουλία για πρώτη φορά δεν εκλέγει δημοτικό σύμβουλο και μετά από λίγο καιρό αυτοδιαλύεται.
2002 Στις εκλογές αντίπαλοι είναι ο Δήμαρχος Χαραμής, ο διάδοχος του Τσούρνου (ο οποίος πλέος είναι βουλευτής) Αναγνωσταράς, ο Μπαρού που ακόμα επιθυμεί να γίνει δήμαρχος στη θέση των άλλων και ο συνδυασμός της "άλλης πρότασης" που δημιουργείται από τα στελέχη της Πρωτοβουλίας σε συνεργασία με άλλους προοδευτικούς πολίτες και που κάνει το σφάλμα να συνεργασθεί με το ΚΚΕ. Ο Ανυφαντής αποφασίζει να συνεργασθεί με τον Αναγνωσταρά. Ο Τσιόδρας απέχει. Τα περισσότερα στελέχη του τοπικού Συνασπισμού προσχωρούν και υποστηρίζουν το δεξιό ψηφοδέλτιο του Αναγνωσταρά, διαδόχου του βουλευτή της ΝΔ Τσούρνου. Δήμαρχος εκλέγεται ο Αναγνωσταράς. Ο Γραμματικόπουλος εκλέγεται με τον Αναγνωσταρά και γίνεται Πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Η άλλη πρόταση εκλέγει ένα δημοτικό σύμβουλο.
2006. Στις εκλογές αυτές αντίπαλοι είναι ο Τσούρνος που έχει χάσει στις βουλευτικές εκλογές και αποφασίζει για άλλη μια φορά να ξαναγίνει δήμαρχος, ο πρώην συνέταιρός του και διάδοχός του στην ηγεσία του συνδυασμού του Αναγνωσταράς, που βέβαια έχει γίνει δήμαρχος και δεν θέλει να χάσει τη θέση του από τον πρώην αρχηγό του, η άλλη πρόταση και το ΚΚΕ. Ο Γραμματικόπουλος απέχει και δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες εκλογές!! Ο Τσιόδρας κατεβαίνει με τη μια όψη "του ίδιου νομίσματος" Αναγνωσταρά, το ίδιο και ο Ανυφαντής . Ο Μπαρού αφήνει κατά μέρος τις φιλοδοξίες του να γίνει δήμαρχος και συμμαχεί με τον Τσούρνο. Ο Χαραμής, παλιός αντίπαλος του Τσούρνου, τώρα τον υποστηρίζει!! Δήμαρχος εκλέγεται ο Αναγνωσταράς. Η άλλη πρόταση εκλέγει 3 δημοτικούς συμβούλους
2008 Οι παλιοί σύμμαχοι και σημερινοί ανταγωνιστές για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην εξουσία έχουν βγάλει μαχαίρια. Ο παλιός σύμμαχος του Αναγνωσταρά Γραμματικόπουλος θέλει να γίνει αυτός χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Ο Τσούρνος και αυτός επιμένει. Ο Μπαρού που κατέβηκε με τον Τσούρνο τώρα τον κατηγορεί με σφοδρότητα. Κάποιοι Πασόκοι που παλιά τα βάζανε με τους δεξιούς σήμερα προσπαθούν να προσκολληθούν στο δήμαρχο Αναγωσταρά. Τα παλιά στελέχη του ΣΥΝ είναι διχασμένα. Άλλα παραμένουν προσκολλημένα στο δεξιό ψηφοδέλτιο Αναγνωσταρά, άλλα του κάνουν πλέον κριτική, χωρίς βέβαια να έχουν κάνει κριτική στη δική τους προηγούμενη στάση.
Σε όλα αυτά τελικά μόνο οι πολίτες μένουν στην απέξω. Και όλοι οι άλλοι τους δουλεύουν. Κατηγορούν ο ένας τον άλλον ενώ ξέρουν ότι είναι πάρα πολύ πιθανόν οι κατήγοροι του σήμερα να βρεθούν αύριο στον ίδιο συνδυασμό με τους κατηγορούμενους. Οι εχθροί να γίνουν φίλοι και οι φίλοι να βγάλουν μαχαίρια. Όχι βέβαια για ιδέες. Όχι γιατί έχουν καμία ιδιαίτερη σκασίλα για την πόλη μας και τα προβλήματά της.
Εύγε!!

3 σχόλια:

  1. Πραγματικά απολαυστικό κείμενο! μια μικρη διόρθωση : ο συνδιασμος του Τσούρνου, κάτω από τον οποίο πολιτεύεται και σήμερα ο Αναγνωσταράς ήταν (και είναι) ο "Ναυπλιακός Συναγερμός"... οικοδομικές επιχειρήσεις α.ε. )λέω εγώ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ STEFAN, όταν ένας συνδυασμός έχει αναφορά μόνο στο πρόσωπο και όχι στο πρόγραμμα τότε όλοι ξεχνάμε τις ονομασίες. Ποιος θυμάται την ονομασία του συνδυασμού Χαραμή ή του Μπαρού ή του Τσιόδρα; Ολοι όμως θυμούνται την άλλη πρόταση και την Πρωτοβουλία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Symfwnw me tous prografontes... To rema pou mpazwthike prin to dromo tis Evaggelistrias tha mas pnikseiiiiiiiii...alla oi oikodomikes epixeirhseis a.e. ekanan th douleia tous... h alli protasi, h prwtovoulia klp. giati ekanan to koroido???? Tha tous ksefyge mallon h ektisan ekei panw gnwstoi tous??? Anthrwpina ta lathi... Nevermind bollocks... As einai... Tha ginei kati telika? Tha energopoiithoun ygieis dynameis pou tha odhghsoun thn Polh sto "cultural regenerating" h tha synexisei h kathodhgoumenh katrakyla eis ygeian twn koroidwn??? Kserete, oso kai na prospathoume na valoume myalo stous pshfoforous aftoi gia ena aplo stage pali sta politika grafeia tha pane...kai h gnwsth alysidwth pelateiakh sxesh... Allh mia tetraetia xamenwn efkairiwn??? Tha deiksei...

    ΑπάντησηΔιαγραφή