Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Με τιμές και παράτες

Μιας και στη διπλανή στήλη καταπιάσθηκα με το Στάικο και την άλωση του Παλαμηδιού, θα σας διηγηθώ και μιαν άλλη αιρετική άποψη, την οποία αρκετοί γνωρίζουν,αλλά κανείς δεν έχει μέχρι σήμερα δημόσια εκστομίσει.
Επί χρόνια κατά την επέτειο της άλωσης του Παλαμηδιού ανέβαινε με τιμές και παράτες στο Παλαμήδι μια προσωπογραφία που υποτίθεται πώς απεικόνιζε το Στάικο.
Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε για το Σταϊκόπουλο είναι ότι πέθανε νέος και ήταν στην εμφάνιση κοντός και άσχημος και στο χαρακτήρα νευρικός με συχνές εκρήξεις παράνοιας.
Ομως η προσωπογραφία που βρίσκεται ακόμα και σήμερα στο Δημαρχείο απεικονίζει έναν άνδρα πολύ όμορφο στην όψη, παλληκάρι με ωραία Ελληνικά χαρακτηριστικά, ήρεμο και αγέρωχο.
Το ερώτημα που μπαίνει είναι εάν πότε ζωγραφίσανε το Στάικο και το ποιός ήταν αυτός που θα αποφάσιζε να ζωγραφίσει τον παράφρονα τα τελευταία χρόνια της ζωής του «πορθητή του Παλαμηδιού». Γνωρίζουμε τις 39 ζωγραφιές του Γερμανού Peter Von Hess, που έχει ζωγραφίσει τους ήρωες και σ΄αυτές και βέβαια δεν περιλαμβάνεται ο Στάικος.
Το 1966 Νομάρχης Αργολίδας ήταν ο Ιωάννου, ένα άτομο με πάθος για την ιστορία. Στις 30 Νοεμβρίου του έτους 1966, οι επίσημοι είχαν ανέβει οδικά στο Παλαμήδι και περίμεναν τους στρατιώτες που θα ανέβαζαν τη ζωγραφιά, υποτίθεται του Στάικου, από τα σκαλιά. Οταν φθάσανε στο περίβολο του Αγίου Ανδρέα ξαφνικά αναφώνησε ο Νομάρχης προς έκπληξη των πάντων. «Βρέ πού τον πάτε το δολοφόνο»
Το μυστήριο είχε λυθεί. Αυτόν που τόσα χρόνια τιμούσαμε δεν ήταν ο Στάικος, ήταν ο Γιωργάκης ο Μαυρομιχάλης ο εκτελεστής του Καποδίστρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου